torsdag 18 april 2013

Ny kurs!


Har börjat en ny specialisering "mångkulturell pedagogik" väldigt lite tid i skolan men desto mer litteratur att läsa. Kursen berör bland annat kring hur ett mångkulturellt  förhållningssätt  kan bidra till att synliggöra hur normalietet, integration,segregation, fördomar, rasism, diskriminering (sociala orättvisor) inverkar i människors liv och inte minst vad de får för konsekvenser för barn och ungdomars lärande och utveckling.

En sjukt intressant kurs som alla lärare borde gå, både de som jobbar i invandrartäta områden likväl som de som jobbar i mer "svenskt homogena" stadsdelar. Vi har alla oavsett bakgrund våra olika hemkulturer vi har alla våra olika seder och bruk som är unika för just vår familj. Ofta dömer vi folk efter hur vi tror att de är, exempelvis utifrån kön, klass, etnicitet osv. Det är här vi lärare kan göra en skillnad i att försöka ändra barn och ungdomars inte sällan falska föreställningar som många gånger leder till ett "vi och dem" tänk, ett sätt att förhålla sig på som ofta leder till diskriminering, rasism och uteslutning. Att göra barnen medvetna och framförallt att man pratar öppet om dessa ämnen tycker jag är väldigt viktigt!


Ser fram emot att lära mig hur man mer praktiskt kan arbeta i verksamheten kring dessa frågor. Ett exempel som jag tyckte var väldigt fint var att två olika fritids från olika stadsdelar hade träffats, där syftet var just det att försöka förena och bryta ned de olika falska föreställningar man hade om varandra, "istället för att fokusera vad som skiljer oss åt se vad vi kan ha gemensamt" I början hade det varit svårt men allt eftersom tiden gick knöt barnen vänskapsband med varandra och vissa började umgås även på frititiden. Fint eller hur!?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar